Kuih siput

Assalammualaikum. Apa khabar? Setelah seminggu bercuti, Muthiah akhirnya kembali ke 'rumahku syurgaku'. Dua hari di Kuala Lumpur, kemudian balik Sungai Tong, lalalala. Atas sebab-sebab tertentu, Muthiah tidak dapat ikut suami yang menghantar adik ipar ke Asasi Sains, UiTM Puncak Alam sambil 'berpoya-poyo'. Emosi awal = jelouse. Setelah rasional = ada hikmahnya. Dapat berlama-lamaan dengan adik-beradik dan keluarga (^__^).

Ehe. Sepanjang berada di kampung, Muthiah berjaya buat dua jenis kuih mudah. Jom kongsi.

Kuih siput

Lupa snap gambar kuih siput yang Muthiah buat. Muthiah ambil gambar dari internet.

Bahan-bahan

1 kg tepung gandum
2 cawan majerin
2 biji telur
1 sudu kecil isen vanila
1 sudu kecil garam
1 cawan gula
Daun kari 


Cara membuatnya

 Alatan membuat kuih siput. Gambar ini pun Muthiah ambil dari internet.
  1. Campur tepung gandum dengan majerin. Ramas sampai rata. Jika majerin berlebihan, akan berbuih sewaktu menggorengnya.
  2. Siap meramas tepung gandum dengan majerin sampai sebati, letakkan isen vanila, pecahkan telur, masukkan garam dan gula. Uli sampai rata <-Huhu. Enggak tahu istilah apa yang lebih sesuai digunakan.
  3. Selesai menguli, gunakan alatan khas membuat kuih siput. Kemudian, bentuklah sampai selesai.
  4. Akhir sekali, goreng dengan api sederhana. Api jangan terlalu perlahan, takut dimasuki minyak. 
Labels: | edit post
0 Responses