Singgang bendi

Assalammualaikum. Apa khabar, semua? Bagi yang sudah boleh mengundi, telahkah anda berdaftar dengan SPR? Jika sudah, Alhamdulillah. Tunaikanlah tanggungjawab anda sebagai warganegara Malaysia tercinta. Tepuk dada, tanya iman. Setiap apa yang kita lakukan... pasti, insya-ALLAH akan dipertanggungjawabkan oleh ALLAH, TUHAN sekalian alam <- Mode : Serius.

Jom. Perkongsian resipi untuk hari ini... pertama kali Muthiah belajar daripada ibu mertua. Hmm... bukan belajar pun. Tengok ma buat... kemudian, cubalah buat sendiri pula. Hasilnya -> MENJADI. Yes!


Bahan-bahan

Bendi - Mula-mula basuh tanpa potong terlebih dahulu. Kemudian, potong serong waktu mahu masukkan ke dalam periuk.
3 biji bawang putih - dihiris
Sedikit lengkuas
Garam
Asam keping - Muthiah lupa, ma letak atau tidak tetapi Muthiah letak juga ;)

Cara membuatnya

1- Masukkan air, sekali dengan bawang putih, lengkuas yang siap dihiris.

2- Apabila mendidih, masukkan garam dan bendi. Potong bendi secara menyerong.

3- Akhir sekali, masukkan asam keping dan siap.

Sangat mudah dan sedap. Bagus untuk mengurangkan kolesterol. Kenapa? Sebab tidak guna minyak. Hmm...

Muthiah : Lamanya tidak buat rendang ayam.
Labels: | edit post
0 Responses