You can be the best!

Assalammualaikum. Apa khabar, semua? Muthiah. Alhamdulillah. Sedang berusaha keras untuk membereskan sesuatu sebelum menjelang tahun baru 2011. Selalu sahaja di-KIV atas sebab-sebab yang tidak mampu dielakkan. Moga-moga, dipermudahkan TUHAN. Andai terlebih masa lagi? ;) ALLAH lebih tahu mana-mana yang terbaik untuk diri Muthiah… Bukan sahaja Muthiah tetapi kita semua, insya-ALLAH.


  • Kadang-kadang, kita merasakan diri tidak dibantu…
  • Kita merasakan diri ini sendiri...
  • Tidak ada siapa yang sudi mendengar rintihan hati ;) Ehe... Muthiah sudi ….


Namun percayalah… kita tidak pernah sekali-kali dibiarkan sendiri. ALLAH ada. ALLAH dekat… lebih dekat dari urat merih kita ;) Hanya... kita sahaja yang sering kali tidak mahu memikirkannya.


Hmmm… hari ini, hendak berborak-borak tentang apa, ya? Okey... Tersebutlah kisah...


Di Taman Simpang...


Jeng jeng jeng... Muthiah berbicara dengan...


Kata Muthiah, "Be, tadi Muthiah baca pada wall seorang penulis muda. Dia juga menulis blog. Diluahkan rasa hatinya di wall..."


Suami berkalih kepada Muthiah. Dia segera bertanya, "Apa katanya?"


Muthiah tersenyum lantas menjawab, "Saya hanyalah insan biasa dan saya tidak berdaya untuk memuaskan hati semua orang..." Muthiah terdiam sejenak.


"Ya. Tidak semua orang menyukai kita dan tidak semua orang membenci kita." Tambah Muthiah lagi. Kemudian, Muthiah membisu buat kesekian kalinya.


Suami sepi tanpa kata-kata. Tidak lama kemudian, dia pun bersuara. "Pilih ungkapan begini. 'Saya hanyalah insan biasa tetapi saya akan cuba yang terbaik untuk semua orang!"


Nah! Optimis sungguh dan Muthiah sebenarnya belajar untuk menjadi optimis dan positif daripadanya.


Pengajarannya:


Sahabat-sahabat....


Kita mungkin belum menghasilkan sesuatu yang terbaik namun, insya-ALLAH... jika kita tidak berputus asa dalam berusaha... kita tetap mampu membuat yang paling baik. Ya. Kita boleh berusaha dan ALLAH-lah yang menetapkan segalanya.


Jadi...


Buat adik-adik yang Muthiah kasihi (yang telah meluahkan rasa hati kepada Muthiah)... perihal ketidakupayaan untuk bangkit dalam kejatuhan, ayuh... kita sama-sama bangun... berdiri dan berjalan kembali. ALLAH ada... ALLAH dekat. Semakin kita merasakan diri tidak kuat, semakin itulah kita perlu mendekatkan diri kepada-NYA.


Gambatte ;)


Muthiah : Menjauh...

Labels: | edit post
0 Responses