Ikan bawal masak merah
Monday, July 30, 2012
Assalammualaikum...
Hari ini Muthiah ingin berkongsi resipi. Ikan bawal masak merah. Sebenarnya, ikan bawal masak merah ini ada makanan kegemaran Muthiah sejak dari kecil. Arwah mama sangat pandai masak ikan bawal ini. Jadi, sampai ke dewasa, Muthiah sukakannya. Namun, tidak pula Muthiah mampu masak sebagaimana arwah mama buat. Ingat ke? Okey, jom baca, masak petang nanti. Hiiii...
Bahan goreng
Bahan tumis
Cara membuatnya
Okey, selamat mencuba dan selamat berbuka berpuasa :)
- Apa macam hari ini? ~ Mengantuk.
- Semalam bangun sahur ~ Alhamdulillah... teruskan.
- Hati ada okey? ~ 50-50. Hmm...
- Why? ~ Ada perkara yang belum boleh dilapangkan. Mintalah pada ALLAH.
Ehe... ALLAH ada. Serah segalanya pada penghitungan ALLAH :)
Ikan bawal masak merah
Nota : Abaikan kucai yang Muthiah tabur. Lagi sedap tanpanya :)
Bahan-bahanBahan goreng
- 1 ekor ikan bawal, digaul dengan serbuk kunyit serta garam.
Bahan tumis
- 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 3 biji cili api dan sedikit belacan ditumbuk bersama
- 1/2 ulas bawang kuning (dihiris/ dipotong)
- 3 sudu cili kering yang sudah dikisar
- Sos cili
- Sos tomato
- Asam keping
- Gula
- Garam
Cara membuatnya
- Goreng ikan dengan minyak banyak, kemudian letakkan ke tepi (Muthiah suka stim ikan yang sudah digoreng ini untuk turunkan minyak).
- Tumis bahan ditumbuk sampai naik bau/ kekuningan.
- Masukkan bawang kuning.
- Masukkan cili kering, sos cili dan sos tomato sekaligus (Kalau tidak gunakan sos cili dan sos tomato, masukkan garam, gula dan asam keping secukup rasa. Kalau guna, tidak payah masukkan).
- Setelah naik minyak, angkatlah.
Okey, selamat mencuba dan selamat berbuka berpuasa :)
Wah, sedapnya ikan bawal masak merah itu kak. Kak Mutiah masakkan untuk Sue boleh? hehe.
Salam Ramadhan ya kak Mutiah. :)
Ehe... insya-ALLAH, Su mai rumah, bolehlah masak. Salam Ramadhan buat Su juga :)