Ikan bawal masak merah

Assalammualaikum... 
  • Apa macam hari ini? ~ Mengantuk.
  • Semalam bangun sahur ~ Alhamdulillah... teruskan.
  • Hati ada okey? ~ 50-50. Hmm...
  • Why? ~ Ada perkara yang belum boleh dilapangkan. Mintalah pada ALLAH.
Ehe... ALLAH ada. Serah segalanya pada penghitungan ALLAH :)

Hari ini Muthiah ingin berkongsi resipi. Ikan bawal masak merah. Sebenarnya, ikan bawal masak merah ini ada makanan kegemaran Muthiah sejak dari kecil. Arwah mama sangat pandai masak ikan bawal ini. Jadi, sampai ke dewasa, Muthiah sukakannya. Namun, tidak pula Muthiah mampu masak sebagaimana arwah mama buat. Ingat ke? Okey, jom baca, masak petang nanti. Hiiii...
Ikan bawal masak merah
Nota : Abaikan kucai yang Muthiah tabur. Lagi sedap tanpanya :)
Bahan-bahan


Bahan goreng

  • 1 ekor ikan bawal, digaul dengan serbuk kunyit serta garam.

Bahan tumis

  • 3 ulas bawang merah2 ulas bawang putih3 biji cili api dan sedikit belacan ditumbuk bersama
  • 1/2 ulas bawang kuning (dihiris/ dipotong)
  • 3 sudu cili kering yang sudah dikisar
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Asam keping
  • Gula
  • Garam

Cara membuatnya

  1. Goreng ikan dengan minyak banyak, kemudian letakkan ke tepi (Muthiah suka stim  ikan yang sudah digoreng ini untuk turunkan minyak).
  2. Tumis bahan ditumbuk sampai naik bau/ kekuningan.
  3. Masukkan bawang kuning.
  4. Masukkan cili kering, sos cili dan sos tomato sekaligus (Kalau tidak gunakan sos cili dan sos tomato, masukkan garam, gula dan asam keping secukup rasa. Kalau guna, tidak payah masukkan).
  5. Setelah naik minyak, angkatlah.

Okey, selamat mencuba dan selamat berbuka berpuasa :)
Labels: | edit post
2 Responses
  1. Wah, sedapnya ikan bawal masak merah itu kak. Kak Mutiah masakkan untuk Sue boleh? hehe.

    Salam Ramadhan ya kak Mutiah. :)


  2. Siti Muthiah Says:

    Ehe... insya-ALLAH, Su mai rumah, bolehlah masak. Salam Ramadhan buat Su juga :)