Jika menyimpan kereta dalam jangkamasa lama


Assalammualaikum. Apa khabar, semua? Moga-moga, hati kita bertambah baik daripada sebelumnya.

Say NO to :

  • Dendam kesumat.
  • Iri hati.
  • Putus asa/ kecewa.
  • Berlengah-lengah.
  • Maksiat.

Caiyok!!!

Baik. Untuk Info di PPBSM, Muthiah ingin berkongsi tentang tips menjaga kereta apabila lama tidak digunakan. Sekali lagi, terima kasih Sdr. Zed Ajid ^^

Jom baca ^____^

Bagi sebahagian orang, kereta bukan sekadar alat pengangkutan tetapi sebagai koleksi yang sangat disayangi. Malah bagi mereka yang sering berurusan di luar negara, pastinya mereka terpaksa meninggalkan kenderaan dalam tempoh waktu yang lama di garaj.

Jika kenderaan ditinggalkan tanpa dihidupkan dalam tempoh yang lama, ia boleh menjejaskan prestasi kenderaan atau sukar untuk dihidupkan. Ada beberapa teknik untuk menyimpan kereta dalam jangka waktu yang lama sama ada dalam masa enam bulan sehinggalah bertahun-tahun lamanya tanpa mengurangkan prestasinya. Jika anda berhadapan situasi demikian, letakkan kenderaan di garaj yang kering dan dingin.

Selain itu, ikutilah beberapa langkah yang harus dilakukan.

Langkah pertama ialah dengan mencabut kabel bateri kenderaan. Ia untuk mematikan arus bateri kenderaan. Jika ditinggalkan terlalu lama, bateri kenderaan boleh menjadi lemah.

Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun, Hal ini bertujuan mengatasi masaalah wap, kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat. Sebelum anda menyimpan kenderaan, gantikan minyak enjin dan penapisnya.

Titiskan minyak enjin baru ke silinder untuk memberi lapisan perlindungan kepada silinder berkenaan. Anda juga perlu mengeringkan semua sistem pendingin untuk mengelakkan karat berlaku pada bahagian itu. Ia juga untuk mencegah masalah akibat cairan penyejuk atau pun hubungan dengan aluminium.

Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiator. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun, gantikan dengan yang baru. Isi penuh minyak brek. Tukar jika ia melebihi dua tahun. Minyak yang sudah lama akan merosakkan komponen logam.

Untuk mengelakkan kerosakan pada penyerap hentak kenderaan, tual keempat-empat rodanya untuk merehatkan tayar, bearing dan komponen penyerap hentak yang lain.

Selimutkan kereta anda dengan kain, jangan lupa membuka sedikit cermin tingkap untuk memberikan ruang udara keluar masuk. Berdasarkan maklumat berkenaan, ia mambantu anda untuk mengatasi masaalah terhadap kenderaan apabila ditinggalkan untuk suatu tempoh yang lama.

Muthiah : Gambar di atas ialah tempat impian yang mahu Muthiah jejaki bersama suami. Doakan, ya ^^
Labels: | edit post
0 Responses