Paprik ayam

Assalammualaikum. Hai, apa khabar? Sudah timbang berat badan? Ehe. Adakah usaha mengurangkannya pada bulan Ramadhan menjadi sia-sia? Oh, tidak. Apapun, moga Ramadhan kali ini dapat mentarbiah diri-diri kita agar menjadi insan yang lebih baik daripada sebelumnya.

Baik dari segi tingkah laku.
Baik dari segi tutur kata.
Baik serba-serbi, insya-ALLAH.

Ehe. Jom... kongsi resipi lagi ^____^

Ayam Paprik Pelangi


^__________________________^

Usah ditanya soal nama kerana apalah yang ada pada nama??? (Bajet ada orang bertanya walhal sekarang, semua orang sedang sibuk menyambung kerja setelah seminggu berhari raya).

Bahan-bahan

(i)

3 ketul ayam dipotong
Lobak merah - dipotong labu
Ubi kentang - dipotong labu
Kacang panjang - dihiris menyerong (jangan kecil sangat)
Kobis bunga
Lada benggala - dihiris (untuk nampak cantik, carilah lada benggala yang berwarna kuning @ BERSIH)
Lada merah - dihiris
Putik jagung - dipotong
Serai - ditumbuk
Daun limau purut

(ii)

Bawang merah, bawang putih, bawang kuning - dihiris/ dimayang
Halia - dihiris
Sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap.

** Jika tidak cukup sayur, letak sahaja mana yang ada. Jika terlebih sayur, pun sama. Boleh letak **

Cara membuatnya

(i)

  1. Rebus ayam, lobak merah, putik jagung dan bunga kobis - Bagi lembut sayur-sayur ni ^^ Eh, masukkan serai dan daun limau purut juga (Nak masukkan kemudian pun boleh).
  2. Agak-agak sudah menggelegak sedikit, masukkan semua sayur yang ada.
  3. Siap... letakkan ke tepi.

(ii)

  1. Selepas itu, tumis bawang dan halia sehingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan segala jenis sos dan kicap serentak. Letak air sedikit.
  3. Bagi yang suka manis, letakkanlah gula. Garam boleh diabaikan ^^

Selamat mencuba.

Muthiah : Suka tetapi jarang masak sebab banyak sangat jenis sosnya.


Labels: | edit post
0 Responses