Daging masak kicap
Tuesday, November 29, 2011
Assalammualaikum. Apa khabar? Jom senyum, tak payah cakap apa-apa ^____^
Hmm... jom masak tetapi sebelum itu, ayuh kita jawab soalan :
1) Apa khabar? __________
2) Sihat? __________
3) Perasaan hari ini? _____________
4) Ada meluat/ sakit hati/ sedih/ kecewa pada seseorang? ________
5) Kenapa? _________
6) Ada rasa cemburu pada seseorang? _________
7) Kenapa? (Lagi) ___________
Ayuh, kita sama-sama beristighfar agar hati tidak dilingkari bintik-bintik hitam. Sakitnya... bukan orang lain tetapi diri kita sendiri.
Daging masak kicap
Bahan-bahan
1- Daging yang siap dipotong
2- Bawang putih, bawang merah, halia, cili api - ditumbuk (jangan lumat sangat)
3- Bawang kuning dimayang
4- Cili merah dihiris menyerong
5- Kicap manis kipas udang
6- Sedikit garam (Muthiah jarang letak garam dalam masakan bila sudah bubuh sos dan kicap)
Cara membuatnya
1- Letak daging yang siap dipotong atas dapur bersama air. Tunggu air kering (bagi melembutkan daging). Ada yang letak bawang (dll) ditumbuk terus dan ada letak bawang bila letak minyak <- Dua-dua Muthiah dah buat.
2- Masukkan minyak. Bagi yang belum letak bawang ditumbuk, tumislah bawang (dll) sampai naik bau.
3- Kemudian, masukkan kicap, bawang kuning serta cili merah. Bagi yang mahu letak garam, silakanlah ^_____^
SIAP :)
Muthiah : Daging goreng kicap ialah detik awal Muthiah makan daging!