Suka vs Benci

Assalammualaikum. Salam Jumaat penuh barkah. Buat apa hari ni? Muthiah... Awal pagi... Muthiah dan suami briskwalk di sekitar rumah dalam 1 hingga 1 jam 30 minit (sebelum suami masuk kerja). Balik rumah, kelaparan... goreng mi. Adeh. Setengah bungkus mi goreng, kami habiskan semua. Rezeki, Alhamdulillah cuma 'nak kurus' fail lah.  Mi goreng + basah ni memang tinggi kalorinya. Bukan tak tahu. Oleh sebab Muthiah bangun agak awal pagi ni (biasanya 20 minit sebelum Subuh), hari ni sejam awal pulak. Jadi, dalam jam 11 tengah hari tu mengantuk pulak. Apa lagi.... Zzzzzzz lah. 


Okey. Nak bebel apa? Tentang rasa... mungkin. Rasa ni kan... kita tak boleh tipu kan. Kita tak boleh tipu rasa suka atau rasa benci. Benci ni macam berat sangat... rasa tak suka soft sikit kot (hakikatnya sama je). Kita boleh kata 'I Love You' tapi hati kita macam mana? Kita tak boleh paksa orang sayang kita sebagaimana kita saya orang tu... walau siapa pun dia kan? Ke... macam mana?

Pernah tak kita tak kenal akrab seseorang tetapi kita suka dia? Maybe sebab dia baik... dia cantik... dia cerdik... pandai ambil hati...  menyenangkan. Kata-kata yang keluar dari mulut dia... yang baik-baik aja. Cakap pun tak 'menyengkit' bak kata orang Ganu. Untung kan menjadi seseorang yang disukai dan disenangi oleh orang sekeliling. 

Macam mana nak jadi orang yang disenangi? Cukup ke jadi baik je? Cukup je dan boleh jadi tak memadai. Sebab bukan kita yang pegang hati manusia. Kita rasa kita dah buat baik... dah cukup baik tapi tak semestinya baik dan menyenangkan hati bagi orang lain. Nak-nak bila berbuat baik dengan orang yang tak suka kita. Buat baik pun nampak buruk je di mata. Lagipun, hati manusia ni kan tak terjangka. Ada putih. Ada hitam. Ada kelabu asap. Kadang iman di atas. Kadang iman di bawah. Siapa? Kita dan semua-semua lah.  

Jadi, macam mana? Cukuplah Allah segalanya. Teruskan berbuat baik... Betulkan niat dalam kebaikan yang dibuat kerana Allah... Kemudian, serahkan segalanya pada penghitungan Allah. Yakin dengan keadilan dan kesaksamaan Allah. Jalan terus. Jalani kehidupan dengan tenang dan bahagia. Kitalah yang buat pilihan.

Kontra bagi suka ialah benci. Pernah tak rasa tak suka atau benci seseorang? Muthiah... ada. Bohonglah kalau Muthiah cakap tak ada kan? Tapi tak ada lah sampai tahap membenci. Istilah benci tu agak berat bagi Muthiah. Biasanya... apabila berdepan dengan sesuatu yang Muthiah tak suka... Muthiah avoid je orang atau keadaan tu. Lazimnya... jika sesuatu yang tak menyenangkan hati berlaku berulang-ulang... Muthiah akan 'buang' entiti yang tak menyenangkan tu dari kamus hidup. Maksudnya, Muthiah ignore je keberadaan dia. Dia ada atau tak ada, Muthiah tak ambil peduli. Pun begitu, tak ada lah sampai memutuskan hubungan. Kalau jumpa, tegur. Ada keperluan, bercakap. Selisih bahu, senyum. Cuma Muthiah tak cakna aja lah. Iyalah. Sebagai manusia, khilaf dan lemah itu biasa. Cacat Muthiah ada di sini... bukan tidak tahu yang rasa macam ni memudaratkan jiwa. Cuma bila teringat sesuatu yang tak disukai tu... istighfar balik... muhasabah diri balik... serah segala penghitungan pada Allah.

Berbalik kepada persoalan benci atau tak suka. Kenapa kita tak suka orang ya? Orang tu fitnah kita? Syak wasangka pada kita? Mengata kita... kita tahu pula tu apa yang diperkata. Orang tu pemalas... pengotor? Orang tu lebih cantik, kaya, pandai, beruntung dan bahagia daripada kita? Kita dengki ke tu? Kalau dengki, kenapa kita nak dengki? Dia ada tetapi kita tak ada? Atau sebab kita rasa orang tu cukup sempurna... dah lah cantik... baik... penyabar? Kita pulak, dah lah buruk, mulut puaka, kedekut lagi. Atau kita pun tak tahu kenapa kita tak suka dia... rasa tak suka tu hadir tiba-tiba tanpa sebab. Mungkin cemburu yang kita tak sedar atau akui? Mungkin lah... mungkin ya dan mungkin tidak. Jadi, macam mana?

Istighfar... mohon ampun kepada Allah. Moga dipelihara hati dari titik-titik hitam. Mula-mula, ada satu je titik hitam. Lepas tu, jadi dua. Lepas tu, ganda dua jadi empat. Lama-lama, penuh hati dengan titik hitam sampai susah cahaya nak masuk. Kebencian menguasai diri. Bila benci, macam-macam boleh jadi. Rasa menyampah nak tengok. Silap hari bulan, kebencian terlihat dengan tindakan dan kelakuan. Paling parah... benci itu meranap hubungan persaudaraan. Ni... Muthiah ingatkan diri Muthiah lah. Kalau nak ambil, boleh ambil. 

Doa... doa ni senjata mukmin. Kita ni... nak angkat jari kelingking pun tak akan mampu tanpa izin Allah. Jadi, berdoalah sentiasa. Moga dijagai jiwa dan hati kita. Moga dihindari sifat-sifat keji dan cela yang Allah benci. Doalah agar kita menjadi manusia yang lapang hatinya... mudah minta maaf dan beri maaf. Doa agar Allah memasukkan rasa sayang dalam jiwa kita kepada setiap makhluk Allah yang mencintai Dia. 

Ingat mati... sebenarnya... bila ingat mati... kita pun tak sempat nak rasa benci atau kecik hati atau tak suka pada orang lain. Tak sempat nak sentap. Sebab kita tahu kita dan dia akan mati. Kita dan dia akan dihisab Tuhan. Sebesar zarah pun Allah tak tertinggal dalam membuat penghitungan. Jadi, bila ada je rasa yang tak best tu... istighfar + doa + ingat mati. Memang... hati dan rasa ni, mana boleh dipaksa. Mana boleh nak paksa untuk rasa suka atau buang rasa tak suka ni tapi tu lah... kembali pada Allah. Kembali mohon pada Allah. Semat dalam jiwa... 'aku nak jadi paling baik di sisi Allah'. 

Buat baik... buat baik ni... nak cakap senang pun ya. Nak kata susah pun ya. Semua akan berbalik pada hati. Hati yang baik... tenang... dekat dengan Allah... insya-Allah akan melorong kita kepada kebaikan. Jadi... mudahlah nak buat baik. Buat baik... apa yang Allah suka dan manusia suka. Cakap yang baik. Dengar yang baik. Fikir yang baik. Kalau dah terfikir yang tak baik tu... koreksi diri semula.... 

JOM SEBARKAN CINTA DAN HINDARI KEBENCIAN...

0 Responses