Istighfar

Assalammualaikum. Mulakan harimu dengan senyuman. Apa khabar? Muthiah...

Alhamdulillah, sihat dan baik-baik sahaja. 

Alhamdulillah... semalam selesai buat serahan bakul makanan sumbangan brother dermawan dari Subang Bestari kepada 7 penerima layak di Putrajaya. Moga brother berkenaan diberi kesihatan yang baik, dilimpahi rezeki berganda dan masuk syurga, insya-Allah. Kebetulan, ada permohonan daripada pihak surau dan juga orang persendirian. 

Alhamdulillah. Makan pakai pun cukup setakat ni. Semua perancangan dan perjalanan hidup berjalan lancar.

Okey. Nak bebel apa hari ni? Lately... Muthiah asyik terfikir pasal kematian. Iyalah. Hari-hari ada kes kematian akibat Covid-19. Kita ni, confirm akan mati. Tak boleh cepatkan. Tak boleh nak lambatkan. Bila kita dah hilang nyawa, memang kita tak boleh buat apa dah. Kita tunggu untuk dihisab lah. Kemudian, kita dimasukkan ke dalam liang lahat. Memang tak ada teman lah. Kiri kanan tanah. Silap hari bulan, ada macam-macam binatang. Ulat semua bagai tu. Tak lama lepas tu, malaikat datang. Kita boleh tak jawab soalan yang diajukan? Bersediakah kita untuk berada di alam barzah? Nanti... bila lalu titian Siratul Mustakim... laju ke perlahan langkah tu? Akan dapat sampai ke syurga ke atau jatuh kat tengah-tengah tu. TAKUT...

Muhasabah diri balik... 

Solat... ada kusyuk, ada tak. Ada cepat, ada lewat. Ada solat berjemaah, ada solat bersendirian.

Mulut.. ada cakap benda Allah tak suka tak? Ada buat sakit hati orang dengan kata-kata di bibir @ mata pena? Ada mengumpat @ mengata @ memfitnah? 

Amanah... buat dengan  baik tak?

Hati? Bersih ka kotor? Ada dendam @ tak lapang dada? Ada tak move on dengan sesuatu yang menghiris hati? Ada benci tak dengan makhluk Allah yang lain? Allah pun Maha Pengasih lagi Maha Mengasihani. Kita ni siapa ha susah sangat nak beri maaf?

Amal? Kerana Allah atau siapa? Ada riak atau ujub tak? Nak kan pujian? 


Banyak lagi benda yang boleh dimuhasabah tapi cukup ni dulu. Jadi, macam mana? Bersediakah nak hadapi mati?


Apa yang boleh diharapkan ialah kasih sayang Allah yang menghindar kita dari azab kubur dan azab api neraka. Ya. Kasih sayang Allah. Macam mana nak dapatkan kasih sayang Allah? Kalau dengan manusia, bila kita harapkan manusia tu cinta/ kasih kita... belum tentu mereka akan kasih/ cinta kita. Cinta dan kasih mana boleh dipaksa. Tapi Allah... mohonlah. Pasti tidak kecewa. Tapi... sejauh mana kita meletakkan pengharapan pada kasih dan cinta Allah?

Kita harapkan... Muthiah lah tu... harapkan Allah cinta dan sayang... harapkan ditunjuki jalan yang Allah paling sukai... harap sentiasa berada di bawah naungan Allah... Allah peringatkan bila leka dan alpa. Moga pengakhiran hidup kita adalah pengakhiran yang paling baik di sisi Allah. Moga moga moga...


Selain cuba jadi hamba Allah yang taat dan patuh pada perintahnya... solat pada awal waktu, perbanyakkan bersedekah, bercakap, buat dan melihat yang baik-baik... dan banya lagi lah benda baik yang boleh dibuat, JOM kita sama-sama amalkan beristighfar yakni mohon ampun kepada Allah. Mohon ampun atas salah dan silap. Mohon ampun atas khilaf dan apa sahaja yang buatkan Allah murka. 

JOM.... cuba lazimi diri beristighfar. Basahkan bibir dengan istighfar. Muthiah cuba.. tapi tak istiqamah. Jadi, apa Muthiah buat? Bila ingat je... istighfar. Bila terdetik je, istighfar. Rasa buat dosa atau tak buat dosa, istighfar. Moga usaha kita yang kecil ni diangkat setinggi-tingginya oleh Allah. Moga usaha kita dapat membawa kita ke syurga, insya-Allah.

Okey. Nak masak. Bye.


0 Responses