Berkongsi rezeki

Assalammualaikum, semua. Apa khabar? Muthiah... Alhamdulillah. Sihat. Masih dalam misi ingin menurunkan berat badan bagi mendapatkan berat badan idaman. Haha... Apa yang Muthiah buat? Muthiah cuba konsisten walking outdoor. Cuba dapatkan 10000 langkah sehari. Selain tu, Muthiah cuba jaga kalori defisit. Yang ni susah sikit sebab Muthiah hantu makan. 

Apa macam... banyak sektor ekonomi dah buka. KL, Selangor dan


Putrajaya pun dah boleh rentas. Setakat ni, Muthiah masih mengambil langkah berjaga-jaga. Kalau brisk walk pun... di tempat yang terbuka dan luas. Tidak terlalu banyak orang juga. Mall pun Muthiah tak masuk lagi. Hanya pergi ke premis tertentu atas urusan yang betul-betul perlu, insya-Allah. Ziarah? Pun belum buat... 

Nak bebel apa hari ni? Lagi... ingat balik pasal kematian yang pasti. Apa persediaan kita ya? Selain cuba islah diri untuk menjadi lebih baik... baik dalam tutur bicara, baik dalam akhlak, baik dalam segala aspek. Apa yang boleh kita buat untuk menjadikan diri yang terbaik di sisi Allah? 

Takwa... tahu apa itu takwa? Takwa ni, bahasa mudah dia takut. Takut menjerumus diri kepada sesuatu yang Allah murka. Bila Allah murka, dapat dosa. Kalau tak sempat taubat, takut jauh dari syurga. Jadi, macam mana nak depani 'takut' ni? Kalau kita nampak harimau, kita takut, kita lari sekuatnya dan menyorok takut dilihat harimau. Kita lari sebab takut dibaham harimau. Kalau takut  Allah? Ya. Takutkan Allah... kita tak lari tapi kita semakin mendekat. Kita perlu berusaha untuk mengakrabkan diri dengan-Nya. Dekat agar sentiasa diberi petunjuk dan jalan... dekat agar diampunkan dosa... dekat dan dekat. Bila kita takut... kita akan berjalan di atas muka bumi ni dengan penuh hati-hati. Kita takut tergelincir... takut terpijak duri...  takut salah... takut silap... Noktah.

Hmm... sebenarnya, plan asal nak bercakap pasalberkongsi rezeki. Tidak kira lah kita nak panggil apa tang kongsi rezeki ni. Infak ka, zakat ka, bagi hadiah ka, sedekah dan apa-apa lah yang bersangkutan dengannya. Tujuannya sama. Kongsi sesuatu yang kita ada. Lagipun, rezeki tu hakikatnya daripada Allah jua. Kita ni wasilah jer.


Mula-mula, berkongsi rezeki dengan orang yang paling dekat dengan kita iaitu ahli keluarga dan saudara mara. Kemudian, tengoklah jiran tetangga yang kita biasa selisih bahu dengan mereka. Siapa lagi? Kawan-kawan kita... dengan harapan, melalui perkongsian rezeki tu dapat merapatkan hubungan dan ukhuwah antara kita dengan jiran, sahabat dll. Lagi... orang di hadapan mata kita. Macam abang guard ka... akak cleaner ka... Ada lebih... boleh perluas lagi perkongsian rezeki kita. Oh ya. Jangan dilupa haiwan jalanan yang berhak berkongsi rezeki dengan kita juga.

Kita pun mendedeh tiap-tiap bulan, nak berkongsi rezeki macam mana? Kongsilah apa yang kita mampu. Apa yang kita ada. Ada kisah tentang infak di jalan Allah dalam perang Tabuk yang agak menarik tapi Muthiah macam malas sikit nak tulis tentang sirah hari ni. Nanti boleh rujuk ya. Berbalik pasal berkongsi rezeki dalam keadaan kita pun tak cukup...

Kita jumpa budak-budak main depan rumah, kita bagi ais krim singgit sebatang pun kira kongsi rezeki dah. Kita masak lebih dan kongsi dengan jiran tetangga pun dah dikira kongsi rezeki jugak. Kita bagi hadiah pada kawan-kawan kita pun kira kongsi rezeki. Jadi, berkongsilah semampu dan seadanya. Kalau tak mampu juga? Buat baik... jadi baik.. insya-Allah pasti ada ganjarannya.

Oh ya. Sebelum Muthiah lupa... Jangan dilupa... niatkan perkongsian rezeki itu kerana Allah. Moga dengan kebaikan itu akan membawa kita ke syurga-Nya, insya-Allah. Kalau terdetik rasa bangga atau riak dan yang seangkatan dengannya... istighfar dan terus jalan. Takut rasa itu menyebabkan kita terhenti membuat kebaikan. Kita ni manusia lemah... kita ada Allah untuk memohon keampunan dan petunjuk. 

Apa kebaikan berkongsi rezeki? 

Satu... tentunya kita dapat mendekatkan diri dengan Allah. Kedekatan ni secara tak langsung akan membentuk takwa.

Dua... dapat membersihkan harta kita. Sekali lagi, ingatkan diri sendiri. Kita buat kerana Allah.

Tiga... dapat membersihkan jiwa. Ingatkan diri. Semua yang kita ada ni, hakikatnya Allah yang bagi. Kita usaha tapi Allah yang menentukan rezeki kita di sini.

Empat... dapat merapatkan hubungan sesama manusia. Sambil rapatkan hubungan, dapat juga kita berdakwah. Macam mana tu? Buat baik. Ajak orang buat baik melalui tindakan kita yang buat baik. Dakwah lah tu. 

Lima... Allah akan balas kebaikan kita tu berlipat kali ganda. Tak dapat di dunia, yakinlah kita akan dapat di akhirat. Mana tahu... sedekah kita itu yang menghalang kaki kita daripada masuk ke dalam api neraka. 

Enam.. masuk ke dalam syurga Allah. Matlamat akhir hidup seorang manusia yang bergelar hamba ialah masuk ke dalam syurga Allah. Kita tak akan bersedia untuk masuk neraka. Api dunia pun menggerunkan... apatah lagi azab api neraka. Moga diri kita, keluarga, orang yang kita sayang, semua Muslim yang baik dijauhkan azab Allah yang menyakitkan.

Okey. Terlebih merapu. Yang baik. Ambil. Cuba buat sedayanya. Yang tak baik, jadikan iktibar. Bye.

0 Responses