Syak Wasangka

Assalammualaikum. Mulakan hari dengan senyuman. Lama tidak bercoret di sini. Ada je ni ha. Aktiviti harian berlangsung seperti biasa. Aktif di MedSoc macam biasa. Sekarang, terjebak dengan 'bihun viral' dan 'set jerung merah'. Masih lagi urus Food Bank Amanah Putrajaya secara bulanan di dua buah surau terpilih di Putrajaya. Jika ada sahabat yang baik infak untuk bakul makanan, Muthiah urus serahan bakul makanan pula. Biasanya... Muthiah akan kenal pasti penerima... berurusan dengan kedai (minta kedai sediakan siap-siap bakul makanan dengan nilai RM50 per bakul)... last sekali, buat serahan. Setakat ini, Alhamdulillah. Serahan bakul makanan pun berlangsung secara konsisten setiap bulan. Banyak orang nak buat baik. Banyak juga orang yang baik-baik. 

Cakap pasal orang yang baik-baik... syukur kerana dikelilingi oleh orang baik. Ada jiran... jiran yang baik. Alhamdulillah. Saban minggu, ada aja jiran yang berkongsi rezeki. Bukan setakat jiran je, orang jauh pun ada yang berkongsi rezeki dari kejauhan. Jadi, apa lagi mahu mu, Muthiah? SYUKUR lah sentiasa... 

Nak tulis apa eh hari ni? Jom kita sama-sama islah diri jadi lebih baik. Pertama... mulakan dengan berfikir yang baik-baik. Cakap pasal berfikir yang baik-baik.... Okey. Kita mulakan untuk jadi baik dengan elak syak wasangka. Macam mana tu? Apabila datang satu berita, siasat dulu sebelum menghukum atau mengata. Tidak kiralah sama ada berita itu datang daripada orang dekat, mahupun orang jauh. Sebab kadang-kadang, berita itu hanya dari sisi hati orang yang bercerita. Kena juga semak cerita daripada orang lain yang diperkata. Wujudkan persoalan dalam diri - Kenapa? Mengapa? Dll... Pernah lalui?

Bayangkan... dengan syak wasangka, kita berfikir buruk tentang orang yang diperkata. Fikir buruk satu hal. Kita tambah lagi 'saham' dengan mengata... mengumpat... bukan itu sahaja, bahkan kita menghukum juga. Bagaimana halnya jika perkara yang membawa kepada syak wasangka itu menjadi fitnah pula? Bahaya oooo. Lebih bahaya daripada membunuh. Buat salah dengan Allah, boleh mohon ampun. Buat salah dengan manusia?

Macam mana kalau dah ter syak wasangka? Dah ter mengata? Dah ter umpat? Dah ter fitnah? Istighfarlah. Kata pada diri sendiri... sesaat ini, aku ingin jadi lebih baik dan baik. Tapi... dah buat salah dengan manusia, macam mana? Nak berterus terang ka? Nak minta maaf macam mana? Muthiah pernah hadapi situasi sebegitu. Kali pertama, Muthiah berlapang dada. Iya lah. Sebab ia tidak tahu. Pun begitu, apabila berlaku berulang kali...  Muthiah memutuskan untuk berlepas tangan atas orang yang berkata-kata. Macam mana tu? Muthiah doa pada Allah... Muthiah serahkan segalanya pada penghitungan Allah. Kemudian, Muthiah kembalikan kata-kata tersebut pada orang yang berkata-kata.  Muthiah percaya... Allah yang Maha Teliti Maha Adil Penghitungan-Nya. Allah juga lebih tahu penghitungan macam mana yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya. Then... move on.  

Jom ye.... Kita sama-sama muhasabah. Apa yang kita pernah buat. Apa yang kita sedang buat. Apa yang kita akan buat. Moga Allah ampunkan dosa kita semua, khususnya Muthiah ni ha. Sebagai manusia yang alpa, ada je buat salah. Ada je buat silap. Bukan sikit. Banyak pulak tu.  Moga Muthiah terhindar daripada sikap syak wasangka. Tidak kira lah kepada sesiapa sahaja. Orang dekat. Orang jauh. Siapa-siapalah. Moga Muthiah menjadi seorang yang lebih berlapang dada. Hidup ni tak lama kan? Paling utama, moga hari ini Muthiah menjadi orang yang lebih baik daripada semalam... Esok pula lebih baik daripada hari ini sampai ke nafas yang terakhir.

Bye. Sekian coretan... peringatan buat diri sendiri sebenarnya... JANGAN SYAK WASANGKA YA, MUTHIAH.

Alhamdulillah. Kehidupan hari ini sangat lah baik. Dengan kawan-kawan yang baik... jiran-jiran yang baik... dengan keluarga yang cakna.... Apa alasan Muthiah untuk menjadi seorang yang 'sakit' hatinya? Yuk. JOM JADI BAIK. Mulakan dengan pelihara hati dan jiwa.

CAIYOK.

SAYANG.

0 Responses