Kek coklat kukus

Assalammualaikum. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan buat semua. Moga kita sentiasa berada di bawah lindungan ALLAH. Yuk... kita bukan setakat hendak merdeka daripada penjajahan negara tetapi kita mahu merdeka daripada...

  • berterusan melakukan dosa dan maksiat.
  • sikap buruk, keji lagi hina.
  • _______ (apa-apalah yang mendatangkan dosa, perpecahan)


Okey. Bersempena dengan hari kemerdekaan ini, Muthiah ingin berkongsi resipi kek (hahaha... ada ke patut!). Resipi ini Muthiah dapat daripada nenek saudara Muthiah yang tinggal di Dungun dan kek yang dibuat beliau agak laris di pasaran (macam jual tudung pula) Jom cuba :)

Bahan-bahan

(A)

1 1/2 cawan serbuk koko 
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
2 cawan minyak jagung
Sedikit isen vanila

  1. Campur semua bahan (A) dan masak di atas dapur (buka api sederhana). 
  2. Masak sampai gula hancur.

Peringatan : Tidak payah tunggu sampai menggelegak.


(B)

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bikarbonat
1 sudu besar baking powder

  1. Ayak semua bahan (B) sekaligus.

(C)

6 biji telur

  1. Pukul telur dengan garfu.

(D)

1 bar coklat
100 cc whipping cream  (carilah yang non-dairy)
1 sudu mentega

  1. Panaskan air di dalam periuk. 
  2. Letakkan periuk (lebih kecil) atau loyang di atas air yang sedang dipanaskan.
  3. Masukkan coklat dan whipping cream sampai hancur.
  4. Setelah angkat, letakkan 1 sudu mentega.

Peringatan : Kurangnya whipping cream akan menyebabkan topping kek menjadi keras.

Cara membuatnya

Nota : Untuk bahan-bahan di atas, kita boleh buat 5 bekas kek. Kek dalam gambar adalah bahan yang terakhir. Maka, tidak cukup penuh.

  1. Campurkan bahan (A) dan (B). Kacau sampai sebati.
  2. Campur bahan (C) pula dan kacau lagi sampai sebati.
  3. Biarkan selama 5 minit.
  4. Panaskan air di atas dapur siap-siap. 
  5. Setelah air menggelegak (untuk kukusan), letakkan kek yang sudah dibubuh di dalam bekas. Pada muka penutup periuk stim, boleh letak kain atau plastik bagi menghindari air jatuh ke dalam kek.
  6. Masak selama 30 minit.
  7. Siap kek, bubuh bahan (D) untuk topping.
Peringatan : Meletakkan kek di atas dapur sebelum air menggelegak menyebabkan... alamak, Muthiah lupalah tetapi adalah :(


Selamat mencuba. Kalau tidak menjadi, usaha lagi :)
Labels: | edit post
0 Responses