Ikan terubuk masam manis
Tuesday, September 13, 2011
Assalammualaikum. Jeng jeng jeng. Jom kita masak ^______^
Ikan terubuk 'sweety'
Namanya bersempena. Hmm.. entahlah. Suka-suki sahaja. Yuk... kita mulakan kerja kita di dapur ^^
Bahan-bahan
1 ekor ikan terubuk yang siap disiang - Petua emak mertua Muthiah, tidak payah buang sisik agar berlemak. Ikan tersebut diperap dengan bawang putih (2 ulas), sedikit halia serta kunyit. Jangan lupa letak garam :)
Untuk menumis
Bawang kuning, putih dan merah dimayang serta dihiris.
Tomato dibelah 4.
Cili merah. Hmm... letak lada benggala pun boleh. Mesti nampak cantik.
Sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis.
Cara membuatnya
1- Mula-mula, goreng ikan dengan minyak banyak. Iyalah. Ikan itu agak besar. Pastikan sudah garing barulah dibalikkan. Bukan apa, takut berkechai (ejaan sebenar ialah berkecai). Sudah siap, letakkan ke tepi.
2- Tumis semua bahan-bahan menumis kecuali beraneka sos dan kicap. Ehe. Ini petua orang yang sibuk (sebaiknya, tomato di masukkan akhir sekali). Selepas itu, masukkan beraneka sos di atas. Jika hendak manis, tambahlah gula. Elakkan guna garam.
Sekian, siap ^_________^
Muthiah : Ikan terubuk lebih sedap dimakan goreng sahaja.