Paprik ayam
Monday, September 05, 2011
Assalammualaikum. Hai, apa khabar? Sudah timbang berat badan? Ehe. Adakah usaha mengurangkannya pada bulan Ramadhan menjadi sia-sia? Oh, tidak. Apapun, moga Ramadhan kali ini dapat mentarbiah diri-diri kita agar menjadi insan yang lebih baik daripada sebelumnya.
Baik dari segi tingkah laku.
Baik dari segi tutur kata.
Baik serba-serbi, insya-ALLAH.
Ehe. Jom... kongsi resipi lagi ^____^
Ayam Paprik Pelangi
^__________________________^
Usah ditanya soal nama kerana apalah yang ada pada nama??? (Bajet ada orang bertanya walhal sekarang, semua orang sedang sibuk menyambung kerja setelah seminggu berhari raya).
Bahan-bahan
(i)
3 ketul ayam dipotong
Lobak merah - dipotong labu
Ubi kentang - dipotong labu
Kacang panjang - dihiris menyerong (jangan kecil sangat)
Kobis bunga
Lada benggala - dihiris (untuk nampak cantik, carilah lada benggala yang berwarna kuning @ BERSIH)
Lada merah - dihiris
Putik jagung - dipotong
Serai - ditumbuk
Daun limau purut
(ii)
Bawang merah, bawang putih, bawang kuning - dihiris/ dimayang
Halia - dihiris
Sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap.
** Jika tidak cukup sayur, letak sahaja mana yang ada. Jika terlebih sayur, pun sama. Boleh letak **
Cara membuatnya
(i)
- Rebus ayam, lobak merah, putik jagung dan bunga kobis - Bagi lembut sayur-sayur ni ^^ Eh, masukkan serai dan daun limau purut juga (Nak masukkan kemudian pun boleh).
- Agak-agak sudah menggelegak sedikit, masukkan semua sayur yang ada.
- Siap... letakkan ke tepi.
(ii)
- Selepas itu, tumis bawang dan halia sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan segala jenis sos dan kicap serentak. Letak air sedikit.
- Bagi yang suka manis, letakkanlah gula. Garam boleh diabaikan ^^
Selamat mencuba.
Muthiah : Suka tetapi jarang masak sebab banyak sangat jenis sosnya.