Kulat sisir goreng
Tuesday, September 25, 2012
Assalammualaikum. Apa khabar? Muthiah... Alhamdulillah, baik-baik sahaja. Agak sibuk menyusun jadual kerja (berapa kali mahu susun jadual daaa). Ehe. Bukan apa... sepanjang minggu sejak dari Hari Raya Aidilfitri lalu, Muthiah dan suami banyak travel (berperjalanan). Sekejap ke Bidor... kemudian ke Lumut. Acap kali juga turun KL. Doakan segalanya dipermudahkan ALLAH ya.
Lama tidak berkongsi resipi.
Jom... macam biasa. Resipi yang Muthiah kongsikan mudah-mudah sahaja. Maklumlah. Hendak sediakan bekal suami ke tempat kerja. Masak yang leceh-leceh, ambil masa pula. Biasanya, Muthiah ambil masa 30 minit untuk sediakan makanan buat suami. Jadi bagi para isteri di luar sana, apa kata kita sama-sama masak dan sediakan bekal buat suami ke tempat kerja. Kelebihannya..
1- Jimat kos.
2- Insya-ALLAH, kebersihan terjaga.
3- Kita boleh memilih untuk tidak menggunakan serbuk perasa.
Panjang pula bebelannya.
Bahan-bahan
1 tin kulat sisir
1 ulas bawang kuning - dimayang
2 ulas bawang putih - dihiris
2 ulas bawang merah - dihiris
1 biji cili merah/ hijau - dihiris menyerong
1 biji telur (bagi yang mahu letak telur)
Kunyit debu
Garam secukup rasa
Cara membuatnya
1. Basuh kulat sisir dan letak ke tepi (untuk bagi turun air).
2. Gaul kulat sisir dengan kunyit debu.
3. Tumis bawang kuning, bawang putih dan bawang merah sampai naik bau.
4. Masukkan kulat sisir tadi, bersama dengan cili merah/ hijau.
5. Letakkan garam secukup rasa.
.... Siap!
6. Atau boleh tambah telur - pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali dan gaul.
Pilihan... di tangan sendiri. Selamat mencuba. Bagi Muthiah pula -> I LIKE IT.
Lama tidak berkongsi resipi.
Jom... macam biasa. Resipi yang Muthiah kongsikan mudah-mudah sahaja. Maklumlah. Hendak sediakan bekal suami ke tempat kerja. Masak yang leceh-leceh, ambil masa pula. Biasanya, Muthiah ambil masa 30 minit untuk sediakan makanan buat suami. Jadi bagi para isteri di luar sana, apa kata kita sama-sama masak dan sediakan bekal buat suami ke tempat kerja. Kelebihannya..
1- Jimat kos.
2- Insya-ALLAH, kebersihan terjaga.
3- Kita boleh memilih untuk tidak menggunakan serbuk perasa.
Panjang pula bebelannya.
Bahan-bahan
1 tin kulat sisir
1 ulas bawang kuning - dimayang
2 ulas bawang putih - dihiris
2 ulas bawang merah - dihiris
1 biji cili merah/ hijau - dihiris menyerong
1 biji telur (
Kunyit debu
Garam secukup rasa
Cara membuatnya
1. Basuh kulat sisir dan letak ke tepi (untuk bagi turun air).
2. Gaul kulat sisir dengan kunyit debu.
3. Tumis bawang kuning, bawang putih dan bawang merah sampai naik bau.
4. Masukkan kulat sisir tadi, bersama dengan cili merah/ hijau.
5. Letakkan garam secukup rasa.
.... Siap!
6. Atau boleh tambah telur - pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali dan gaul.
Pilihan... di tangan sendiri. Selamat mencuba. Bagi Muthiah pula -> I LIKE IT.