Petua : Memilih bahan basah
Thursday, January 12, 2012
Assalammualaikum. Moga diri dan hidup kita bertambah baik dari sehari ke hari. Bagaimana dengan kerja/ perancangan kerja hari ini? Muthiah...
Insya-ALLAH jam 9.00 nanti untuk mengubungi Polan binti Polan untuk memastikan sesuatu. Doakan segalanya dipermudah TUHAN.
Okey. Bagi para isteri atau sesiapa sahaja yang biasa 'masuk dapur', mungkin ini bermanfaat untuk kita. Selamat menjadi isteri/ wanita solehah ^^
Cara memilih bahan basah
IKAN
kulit berkilat dan cerah.
kulit tidak berlendir tebal.Lendirnya tidak berlumut atau berlumpur.
mata jernih, bercahaya dan tidak terbenam.
Insang berwarna merah cerah.
tidak berbau busuk.
isi pejal dan anjal.
perut tidak pecah.
DAGING
berwarna merah cerah.
tidak berbau busuk.
tidak berlendir.
tidak banyak lemak.
AYAM
kulit berwarna cerah dan tidak lebam.
tidak berlendir dan berbau busuk.
isi pejal dan anjal.
tidak banyak lemak.
UDANG ATAU SOTONG
kulit bewarna cerah dan bersinar.
kepala tidak tertanggal.
tidak berbau busuk.
tidak berlendir.
isi pejal dan anjal.
KERANG-KERANGAN
kulit kerang masih tertutup.
tidak banyak lumpur pada kulit.
tidak berlendir berbau busuk.
cengkerangnya tidak pecah.
Sumber : Page Kementerian Kesihatan Malaysia.
Muthiah : Berlapang dada.
kite share yer info nih...
Okey ;)