Ikan siakap bakar air asam
Tuesday, January 10, 2012
Assalammualaikum. Apa khabar? Lama tidak berkongsi resepi. Ehe. Sejak ada oven baru ini, Muthiah rajin benar masak lauk yang dibakar. Antaranya ialah...
Jeng jeng jeng...
Bahan-bahan
Ikan bakar
Ikan siakap
Kunyit
Garam
Air asam
Air asam jawa
Bawang kuning dimayang
Bawang merah dimayang
Tomato dihiris halus
Cili api ditumbuk dengan belacan
Cili api dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Limau nipis diperah pada air asam
Cara membuatnya
1- Bakar ikan yang sudah disapu (betulkah istilah ini? Minta editor betulkan) dengan kunyit dan garam.
Oh, nampak lain, bukan? Untuk gambar di atas, Muthiah letak kunyit, halia garam dan serai yang ditumbuk. Untuk resepi yang dikongsi hari ini, Muthiah bagi yang paling ringkas.
2- Untuk air asam, campurkan semua bahan di atas dan siap.
Selamat mencuba.
Muthiah : Ya, ALLAH. Jadikanlah aku hambu-MU yang bersyukur. Amin.
wah sedapnya....kecur tengok ;)
^^ Jom makan.