Mencari Naurah (Bab 87)

Novel | Mencari Naurah

Foto : Sekadar gambar hiasan


“Sampai bila War hendak membujang?” Datin Kamariah bertanya suatu hari. Anuar hanya diam seribu bahasa. Fikirannya melayang jauh. Wajah Natasha tiba-tiba bermain di fikirannya. Semakin lama, wajah itu semakin hampir dan terus mendekat.

“Natasha...” ia menyebut nama gadis idamannya itu perlahan.

“Khairul Anuar!!! War sedar atau tidak bahawa Natasha sudah bersuami???”

“Anuar jangan main-main...” Datin Kamariah nampaknya betul-betul bengang.

“Anuar lebih tahu daripada Mama,” Datin Kamariah membulatkan matanya. Mana mungkin anak terunanya ini masih lagi tergila-gilakan Natasha. Bukankah ia sudah memiliki suami? Jadi, Anuar tidak boleh dibiarkan memasang angan-angan yang pasti akan mengecewakannya. Satu impian kosong yang bisa mungkin menjadi kenyataan.

Anuar tersenyum sendiri. Seolah-olah ibunya tidak berada di sisi. Ia memandang pasu bunga yang terletak di tepi akuarium. Kali ini, wajah putera puteri Natasha hadir bermain-main di fikirannya. ‘Hahaha... alangkah bagus bilamana bernikah dengan si janda beranak dua. Baru sahaja melafazkan akad, sudah ada penyeri hidup,’ Anuar berbisik sendiri.

“Anuar sayang,” Datin Kamariah memanggil nama Anuar lembut.

“Mama sayang, War. Mama sedih War jadi begini. Warlah satu-satunya anak teruna kesayangan Mama,” sebak Datin Kamariah mengucapkan ungkapan itu.

Ya, sejak Natasha bernikah dengan lelaki pilihan hatinya enam tahun sudah, Anuar terlalu banyak berubah. Ia tidak lagi ceria seperti dahulu. Perubahan ketara Anuar menyebabkan hati kecil Datin Kamariah terusik. Si mulut murai kini sudah tidak punya idea untuk berkata-kata. Ditanya sepatah, dijawab sepatah. Kadang-kadang, tidak menjawab langsung.

Salah siapa? Adakah mahu menuding jari kepada Natasha yang menolak cinta anak lelaki kesayangannya? Tidak! Natasha tidak bersalah. Cinta sama sekali tidak boleh dipaksa. Bibir mampu berdusta namun tidak hati. Siapakah yang mampu membeli hati seorang manusia?

Andaikata hati itu mampu dibeli dengan wang berjuta-juta, Datin Kamariah sanggup membeli hati milik Natasha. Kemudian, ia pasti akan mengarahkan hati tersebut untuk menyintai Anuar. Ia mahu hati itu bersatu dengan hati anak teruna yang dikasihinya. Datin Kamariah mahu kembalikan senyuman puteranya yang sudah begitu lama menghilangkan diri. Seolah-olah sudah merajuk untuk kembali.

Namun, tiada jual beli hati di dalam dunia... melainkan hati ayam, lembu. Bukan hati itu yang diingininya. Begitu unik hati ini. Kalau tidak, masakan disebut berulang-ulang di dalam Al-Quran.

“War masih cintakan Natasha, Mama,” perlahan-lahan Anuar bersuara. Anuar memandang Datin Kamariah meraih simpati. Ibu merupakan manusia yang paling dekat dengannya sementelah Dato’ Baharin begitu sibuk dengan urusan perniagaan. Hanya ibu yang menemaninya tatkala ia berduka. Ibu jua yang dapat menyelami hati lelakinya.

‘War cinta Asha,’ bisik hatinya. Air matanya menitik ke pipi. Sudah lama ia tidak mengalirkan air mata. Cinta ini sukar untuk diterjemah dengan kata-kata. Yang pasti, Anuar terlalu menyintai Natasha. Sejak dahulu hinggalah ke saat ini, ia masih sayang dan kasihkan gadis comel itu. Hatinya tidak pernah berubah. Cintanya buat Natasha tetap utuh. Dahulu, kini dan selamanya...

“Sayang, Natasha sekarang isteri orang,” tersekat-sekat Datin Kamariah bersuara. Matanya mula berkaca. Ia mahu anaknya kembali. Ia mahu Anuar menjadi seperti Anuar yang ia kenal dahulu. Anuar yang ceria, Anuar yang bersemangat waja. Bukan Anuar yang lemah hatinya. Lemah semangatnya.

Sudah berpuluh anak gadis diperkenalkan namun Anuar tetap membisu. Pelbagai alasan diberikan. Hendak kumpul hartalah, belum bersedialah, tidak berkenanlah. Ada sahaja yang tidak kena pada mata Anuar. Pening kepala Datin Kamariah dibuatnya. Apa lagi yang puteranya ini inginkan?

Itu, enam tahun lalu. Bukan sekadar enam tetapi lima, empat, tiga, dua dan satu tahun sudah. Anuar sering mengemukakan helah yang tidak masuk akal. Ikutkan kata hati, mahu sahaja ia memaksa Anuar memilih calon pilihannya tetapi naluri seorang ibu tidak sanggup berbuat demikian. Tidak sampai hati untuk mendera perasaan anaknya.

Hari ini, Anuar akhirnya berterus-terang. Datin Kamariah pasti! Anuar masih mahu membujang kerana hatinya telah mati dek cinta yang tidak kesampaian. Ia sendiri tidak dapat menyelami hati kecil Anuar meski sudah mengandungkannya selama sembilan bulan. Benar, hanya Allah SWT yang dapat menyelami hati-hati manusia...

‘Dan kepunyaan Allah-lah timur dan barat. Maka, ke manapun kamu menghadap, di situlah wajah Allah. Sesungguhnya Allah Maha Luas (rahmatnya) lagi Maha Mengetahui...’

“Jangan macam ini, Sayang,” diam sejenak. Datin Kamariah mahu menyusun kata-kata yang paling halus buat anaknya. Ia tidak mahu Anuar semakin tertekan. Cukuplah penderitaan perasaan yang dialaminya. Anuar yang ia kenal seolah-olah telah bertukar jasad dengan orang lain. Si pengecut yang takut menghadapi kenyataan.

“Natasha memang gadis yang baik untuk dijadikan isteri, ibu kepada anak-anak. Namun, ketentuan Tuhan telah menetapkan bahawa jodohnya bukan dengan War. Mama pun suka Natasha. Mama pun berkenan jika Natasha dijadikan menantu rumah ini. Tetapi...” Datin Kamariah tidak dapat meneruskan kata-katanya. Ia begitu pilu mengenangkan Anuar. Suaminya pula tidak pernah ambil peduli. ‘Inilah lelaki. Sering kali memandang enteng sesuatu perkara,’ bisik Datin Kamariah sendiri.

“Tetapi apa, Ma?” Anuar merenung tajam mamanya.

“Natasha sudah punya suami. Cuba War letakkan diri War di tempat suami Natasha. Sudah tentu War akan kecewa...”

“War jangan jadi macam Mama,” ujar Datin Kamariah perlahan.

Anuar yang tadinya berbaring segera duduk, “Jangan jadi macam Mama?”

“Jom teman Mama jogging. Sudah lama tidak mengeluarkan peluh,” Datin Kamariah cepat-cepat berdalih. Ia mahu melupakan kisah itu. Biarlah kenangan pahit tersebut berlalu pergi. Nyahlah dalam kehidupan ini. Meskipun ia menangis air mata darah sekalipun, tetap tidak dapat menebus dosa yang pernah dilakukannya. Nasi sudah menjadi bubur. Ya! Kesilapan lalu yang banyak menyedarkannya.

‘Hidup ini bukanlah untuk kepentingan sendiri,’ Datin Kamariah merenung jauh.

Nota : Di atas adalah karya asal sebelum disunting untuk penambahbaikan.

Berminat? Boleh e-mel Muthiah di xpdcsolehah99@gmail.com. RM17 termasuk kos pos.

0 Responses