Bila mood menjunam ...


Assalammualaikum. Apa khabar, semua? Bagaimana dengan hujung minggu kawan-kawan? Muthiah... Hmm... oleh sebab suami bekerja, Muthiah pun masuk pejabat sama. Ehe...

Alhamdulillah.

Pagi semalam, kerja Muthiah berjalan lancar. Senang hati sungguh. Iyalah. Rasa licin sahaja perjalanan kerja hari ini.

Namun petangnya... kuikuikui... letih bangat. Mungkin dek tiada rehat yang secukupnya.

Malamnya pula... 'Not in good condition...' Dengan kata lain, 'Mood tidak OK.' Macam-macam rasa ada.

Pagi ini pula... 'Stay the same. Can't focus on my work too.' Sudah tepu agaknya kerana non-stop working hampir 1 minggu ;) Jadi... beristirehatlah bersama insan tercinta. Hahaha...

Mood oh mood... Kenapa, ya? Kadang-kadang mood seseorang tidak berapa baik?

1- Kerja banyak sangat.

2- Baru lepas kena marah.

3- Tepu... tidak boleh fikir apa-apa sudah.

4- Datang bulan (bagi wanita).

5- Ada banyak masalah menghambat (masalah keluarga/ kerja/ kawan-kawan/ masalah yang sengaja dicari).

6- Kawan tidak telus/ jujur dalam perhubungan.

7- Orang menganggap diri bukan-bukan. Dengan kata lain, dituduh sembarangan. Huhu... No worry. ALLAH Maha Teliti Penghitunga-NYA, beb ;) Serah pada-NYA sahaja.

8- Sedih!!! Sedih!!! Sedih!!! Tidak mampu diungkap dengan kata-kata. Hanya hati yang bisa berbicara. Parah ni ;) Jom makan RFC!

9- Pasangan memuji kelebihan orang lain. Huhu.... Bagi sang pasangan, jika ada sesuatu yang membuatkan anda tertanya-tanya, baik bertanya terus. Kalau tidak, dikhuatiri sakit dan menangis sendiri.

Apa lagi, ya?

10- Sedih! Sedih! Sedih! Sedih lagi? Hmm... rasanya sedih merupakan antara sebab utama seseorang itu tidak ada mood. Membuatkan otaknya mula berfikir sesuatu yang bukan-bukan. Bukan setakat bukan-bukan bahkan yang tidak sepatutnya. Jadi, la tahzan. Semudah itu? Hmmm... hanya itu yang mampu Muthiah ungkapkan...

OK. Selamat berhujung minggu. Kitalah yang membuat pilihan, Sama ada mahu mood mengawal kita atau kita yang mengawal emosi kita ;)

Muthiah : =)
Labels: | edit post
2 Responses
  1. yattie.azuan Says:

    slm ja...
    Mcm t hr ni la mood mmg mjunam habis...huhuhu..xde mood nk bt pe2..sng kate MALAS!!! Nk kembalikan mood ok xtaula mcmne...huwaaaaaa!


  2. Siti Muthiah Says:

    salam, tie.

    Tak pe, tak pe. take ur time to take rest... pasni, cuba rajinkn diri balik. iyalah... bila ari2 buat bende sama, satu masa kita akan rasa sangat malas/ tepu / seangkatan dengannya...

    caiyok2...

    ps :jue balik keje, ajak p jalan2...