Nasi ayam (mudah)

Assalammualaikum. Apa khabar? Insya-ALLAH, hari ini Muthiah ingin berkongsi resepi yang sudah lebih 1 tahun agaknya Muthiah tidak buat. Sewaktu tinggal di Taiping dahulu, masak sokmo. Muthiah selalu masak ____ apabila mood rajin berkurangan, manakala mood malas menguasai diri. Aiyaa...

Jeng jeng jeng...

Oleh sebab lama tidak buat, Muthiah lupa tetapi kurang rajin membelek blog resipi. Jadi, hentam sajalah!


Bahan-bahan dan cara membuatnya

Nasi

Beras 1 pot (untuk 2 orang makan).
Air rebusan ayam (yang hendak dibuat sup) <- Ini cara mama Muthiah buat. Ada orang, guna kiub ayam, mudah.
Tumis bawang putih dan halia dengan planta.

Siap menumis, masukkan dalam beras yang sudah dibersihkan, sekali dengan air rebusan ayam. Tunggu sejuk sebelum masak atas rice cooker. Jika guna dapur, boleh masak terus.

Sup

Ayam yang siap dipotong.
Bawang putih.
Halia.
Sup bunjut.
Ubi kentang -> Potong 2 atau 4.
Garam secukup rasa.
Bawang merah - digoreng <- untuk jadikan bawang goreng. Kemudian, tabur atas sup.
Limau nipis <- untuk perah atas sup yang siap dimasak.
Boleh juga letak daun sup dan daun bawang <- Muthiah jarang letak sebab... hmm... Muthiah suka rasa kosong.

Rebus ayam sekali dengan halia dan bawang putih. Jangan lupa letak sup bunjut. Apabila mendidih, sebahagian air rebusan digunakan untuk masak nasi. Sebahagian lagi untuk dijadikan sup. Siap!

Ayam

Ayam yang direbus ditoskan.
Letak sos tiram dan kicap manis Kipas Udang.
Letak sedikit madu.

Kemudian, goreng sahaja. SEDAP ^_^

Sambal

Huhu... Muthiah terlupa resipinya. Dalam ingat-ingat Muthiah...

Kisar cili merah, sekali dengan tomato, gula dan sedikit cuka. Dahulu seingat Muthiah, mama letak bawang putih dan halia sedikit tetapi Muthiah tidak letak.

Lain-lain

Salad, timun, tomato <- Untuk hiasan dan dimakan.

Selamat mencuba ^_____^
Labels: | edit post
0 Responses